Millet Covered Bazaar

Millet Covered Bazaar is located at a newly developing neighborhood in Yıldırım, Bursa. It is positioned on the southeastern part of the site, in such a way to provide space for a generous frontyard parallel to the main avenue on one side, and a ramp serving the parking area underneath, along with an annex building, on the other.

The structure is founded on an area of approximately 5.000 square meters (10.000 square meters with the basement) and can accomodate up to 230 mobile and 8 fixed stalls. Its edge facing the avenue is reserved for a series of shops, interrupted at the center by the main bazaar entrance. The bazaar layout is organized around a central axis which connects that main entrance with a secondary access point at the back. This latter serves both the trucks of the stallholders on bazaar days, and private cars during the rest of the week.

In fact, the building’s structural logic can be considered as the superposition of two grids, merging different programs and materials: The one below, made out of concrete, that serves the needs of a parking lot able to accomodate trucks and the one on top, made out of steel, that serves both the bazaar itself and the periodical parking. These two systems are connected through a central void, containing the main stairs on one side and an elevator on the other. The skylight above the void, made out of polycarbonate panels, illuminates both the bazaar space and the closed parking lot underneath. The steel structure on top sits on a regular grid, made out of 9 meters by 12 meters rectangles. Each rectangle is composed of double inverted trusses, connected with tension rods at the bottom on longer sides and parallel chord trusses on the shorter ones. Both the triangulation of these trusses and the purlins and rafters above, create a modular structural system, with a rhythm that is further strengthened with the cellular concrete wall panels, aluminum composite claddings and the vertical windows forming the facades.

While designing Millet Covered Bazaar, we aimed at minimizing energy and water consumptions. Considering the largeness of the roof, we wanted to collect and filter the rain water, in order to re-use it as washwater. The washwater itself is also collected with the help of a special water drainage system, made out of concrete reservoirs dispersed regularly within the structural grid. The size of the roof was also an advantage for collecting the solar energy. Therefore, we placed solar panels that would support the general illumination of both the bazaar and the parking areas.

For both controlling the sunlight inside the shops (which are designed as double storey high spaces with a mezzanine) and helping people shopping, having a seat, or walking by, we stretched out the roof of the bazaar towards the frontyard, in such a way to form a colonnade which continues in front of the whole structure. We also added a vertical frit pattern on the glass at the mezzanine level, allowing to filter the sunlight. For cooling the shops, we preferred a conventional cross ventilation principle and placed additional horizontal windows at the back of the mezzanines.

Finally, it is possible to describe Millet Covered Bazaar as a meticulous composition of mostly transparent, filigree elements with a feeling of lightness. A lightness further emphasized with the help of both the dominant whiteness of these elements and the openness of the bazaar structure as a whole. Transparent, light, open, and welcoming…

CLIENTBursa Seyyar Pazarcılar Odası
YEAR2020
STATUSIn Progress
TYPERetail
BUILT AREA10000 m2